Dagbok 2014

Ännu ett nytt spännande år

2014-01-01

3/1 God fortsättning på året. Kul att ni är många som är inne och kollar på sidan trots att det varit dåligt med inlägg ett tag. 53000 besök är passerat! Här hemma händer inte så mycket trots att vi nästan har seglarväder. Ingen is och många +-grader, ungefär som midsommar brukar vara ibland. Planering för kommande säsong pågår men först skall jag ta mig ner till båten för lite underhåll. Har bara inte bestämt när ännu, det hänger lite på den svenska sjukvården och där verkar inte finnas vare sig planering eller tidsperspektiv. Jag överlever väl utan deras hjälp men det är ju onödigt att gå och ha ont om man inte behöver. Just nu lutar det åt att jag skall segla hemåt under säsongen för att sedan sälja båda båtarna inför ett nytt projekt under 2015. Om det blir som tänkt blir det ett häftigt äventyr som inte många svenskar upplevt.   

12/1 Idag har vintern kommit med kyla och lite snö. Det ser ut att finnas skidspår på tisdag så nu är det vallning som gäller för att försöka få lite kondition.

19/1 Försöker åka lite skidor men en inflammerad hälsena gör sitt bästa för att resten av kroppen skall få vila. Det är annars fina spår hos Sya skidklubb som vanligt. Har nog fått tag på det mesta som skall med ner till vårrustningen. Äntligen har jag skaffat en sats med delar för att flytta oljefiltret till den sida av motorn jag kan komma åt. Tyvärr är det dyrt men nu har jag svurit på placeringen i 7 år. Jag har också beställt ompackning av livflotten som gått på övertid. 

28/1 En varning till er som läst att jag tankat gas på bensinstation i min gasoltub. Det behöver ett klarläggande. Det jag tankat är sk. LPG (motorgas) som består av butan eller propan och har ett maxtryck av ca 20 bar. FÖRSÖK INTE TANKA CNG SOM ÄR FORDONSGAS!! Det är livsfarligt och tuben kommer troligen att explodera eftersom det är metangas med ett tryck på 230 bar, alltså 10ggr. högre. Det torde sluta med en luftfärd och nedfall i små små delar! Det är olika kopplingar för de båda gastyperna så det skall inte kunna bli fel men tillverkar man kopplingar själv gäller det att veta vad man sysslar med och desssutom är det olagligt. Det börjar bli längre dagar och i helgen drar båtmässan i Gtbg. igång. Jag finns i SXK:s monter mellan 10-14 på söndag.

4/2 Båtmässan avklarad. Den har blivit en tillbehörsmässa för oss seglare med bara några få segelbåtar. Efter 4 timmar i montern tog det 2 timmar att se det som var av intresse. Utbudet av kläder är stort men jag har så det räcker ett tag framöver. Här hemma har det tyvärr töat några dagar så snön börjar försvinna. Trist när det var så fint tidigare. Efter mässan var jag och träffade Kurt och Ann-britt som skall släpa med en del saker ner till Grekland som jag inte får ta på flyget. De bilar ju ner. Planeringen nu är att jag skall åka ner omkring 15/3 för att jobba ett par veckor före sjösättningen och då skall jag få hjälp med en del omnåtning och byta ett par teakbitar.

11/2 Har varit och utfört arbetsprov för att få koll på att kroppen skall fungera ett tag till. Den utföll till belåtenhet så än verkar det som om omvärlden får dras med gubben ytterligare en stund. Tyvärr verkar det som om jag får fortsätta dras med den onda foten eftersom den svenska sjukvården inte vill ta tag i problemet utan man skickas mellan röntgen och ultraljud och nya undersökningar tills man tröttnar. Det är väl tacken för att man jobbat och betalat skatt i 50 år och gör det svårt att motionera. Jag tillhör säkert den sista generationen som jobbat så länge. Nu får det vara slut på gnället och det gäller att se framåt i stället. Jag har fixat nya pass idag så det är inte mycket kvar som skall fixas utöver att visa bilder på några ställen innan jag skall åka ner igen.

20/2 Idag är det 1 månad kvar tills jag skall ta mig till båten. Det börjar kännas som lite vår i luften efter ett par dagar med snöslask och senaste veckorna har det varit väldigt milt. Skidorna har tyvärr fått vila till förmån för promenadskor vilket inte alls är lika kul. Jag hoppas att det blir en torr vår i Grekland så att det går bra att nåta om däcket. Teaken sväller vid regn vilket inte är bra. 

28/2 Hoppsan! Nu har det gått ytterliggare en månad av 2014! Det har inte blivit någon bra träning av kroppen, det fattas snö för skidåkning och jag har jobbat en del på företaget med transporter så att även "antikrundan" till fots med de andra gubbarna i kvarteret uteblivit. Inte bra! Som väl är finns nu ett lagförslag om tillbyggnad utan bygglov på 25 m3. Det är troligen så att de tänkt på min främre utbyggnad så jag hoppas att det går igenom annars får det väl bli svältkost ett tag. Närmast på programmet står lite bildvisningar och en resa för att fira Margithas födelsedag, hon har ju snart bara 40 kvar till 100. Sedan skall jag den 20/3 åka söder ut för att jobba med båten vilket jag hoppas skall vara avklarat på ca 10 dagar. Därefter hoppas jag på fin segling och det lär bli flera längre etapper utan land i sikte. Jag har tidigare undvikit att segla mera än något dygn ensam, även jag blir ju trött och behöver sömn ibland. Vi får se, men det lutar mot 4-5 dygn till havs och då får man väl lura till sig 20 min slummer emellanåt. Vi får se hur det blir.           

 

Antal kommentarer: 13

2014-01-13 18:53:05 - Rolf, rolf@groneberg.se

Hej Sven-Erik
Såg att du kommer till båtmässan
Vi går väl ut och klämmer en bärs?
Nyfiken på ditt projekt under 2015
Vi skall också vara på mässan ngn dag
Vi hörs

2014-01-15 18:00:57

Hej!
Jag såg att ni skall vara där någon dag. Jag skall vara där sön. 2/2 fm. Tyvärr måste jag åka bil hem på kvällen. Skulle vara kul att ses och en öl sitter ju aldrig fel såvida den inte kommer ensam.
Ha det!

2014-01-23 21:51:53 - Vivi

Hej! Har du kollat www.noonsite.com nyligen? Den grekiska båtskatten träder i kraft två månader senare än vad tidigare angetts. Så skynda dig och dra så slipper du betala.

2014-01-25 17:36:19

Hej!
Har just fått ett mail från marinan beträffande skatten. De tror inte att det är möjligt att införa den eftersom man måste ha ett grekiskt skattekonto för att betala skatt. Ingen information har gått till vare sig Port Polis eller marinorna om införandet så det lär dröja.

2014-01-27 11:18:39 - Vivi

Men vad blev det av assistansen från svensk skattemyndighet? Läs DN-artikelna från april 2012 www.dn.se/ekonomi/svenskar-hjalper-greker-fa-in-sk...
Skall man skratta eller gråta?

2014-01-28 15:12:59

Här hemma verkar det som att vi fått ordning på mycket av det som var "svartjobb" för bara 10 år sedan genom att införa skatteavdrag för många verksamheter som jag ändå tror givit staten ett + i sista änden. I Grekland har ju gemene man gott om pengar och mycket är svart verksamhet. Alla mindre öar som inte har fast landförbindelse har en skattesats på 6%. Trots det är det mesta svartjobb och allt kan köpas utan kvitto. Det kommer att ta mycket lång tid att ändra allmänhetens inställning att politikerna tar deras pengar. De fattar inte att pensioner mm kostar pengar. Statsapparaten måste också ses över. Jag frågade Port Polis i Chania på Kreta hur många anställda de var där. Statshamnen rymmer kanske 40-50 båtar och har egen hamnkapten. De 60 som arbetar där sitter på kontoret eller står utanför och röker, allt till ingen som helst nytta, och dessutom anser de att de är underbemannade!

2014-02-02 23:16:19 - jan-eric, jan-eric@sy-magda.se, blogg.sy-magda.se/#home

Hej Sven-Erik
Nu är det söndag kväll och du är väl nyss hemkommen från mässan i Göteborg. (Vad har du gjort i SXK:s monter i 4 timmar?) Hittade du något annat intressant på mässan? Vi åker dit på fredag så har d tips mottages de tacksamt. Jag ska titta på elinstallationer. Jag har rivit ut allt trassel bakom panel och ska göra om. Och för övrigt ta bort navigationsplatsen och göra stånav med hurtsar under istället. Se på min blogg. blogg.sy-magda.se/#home

Hur ser dina Medelhavsplaner ut? Tolkade din text tidigare som om det var förändring på gång.

2014-02-04 09:35:34

Hej!
4 tim. i montern går fort. Dels ska man försöka sälja medlemskap men så dyker det ju upp en massa trevliga människor man träffat tidigare. En del som läser på den här sidan utan att jag vetat om det hälsade också på. Mässan kan nog sammanfattas med jättelite segelbåtar men mycket tillbehör.

2014-02-08 21:04:13 - Conny Öjerhed, conny.ojerhed@bredband.net

Tjena Sven-Erik!
Jag och en kompis stod och pratade med dig en stund på båtmässan i GBG Jan-2014.Jag sade till dig att jag läste dagböcker från flera långseglare. Jag fick då ditt kort. Har sedan börjat läsa om din resa. Fantastiskt...Är nu på 2011, så jag har många lästimmar kvar.När jag är ikapp lämnar jag nog en och annan fråga då jag är en okunnig seglare eller båtägare. Ha ett bra 2014.

2014-02-10 20:28:16

Hej!
Kul att du gillar sidan! Jag ser fram mot frågorna och svara gärna om jag kan. Det finns inga dumma sådana och jag försöker undvika dumma svar. Ha det så bra med läsningen!

2014-02-18 02:33:24 - Conny Öjerhed, conny,ojerhed@bredband.net

En fråga. Du skrev förra året om en fin kryss i "smult vatten". Vad är smult vatten? Undrar en okunnig.
MVH/Conny

2014-02-19 00:25:56

Hej! Smult vatten innebär att man inte stångas med stora vågor. Det blir så om man seglar bland öar eller annat som hindrar att vågorna växer till sig som på öppet hav.
Ha det!
S-E

2014-07-01 11:26:10 - arne, arne.olin@comhem.se

Hej där "Gamlingar" Jag följer på min karta, vart är du på väg, och vad är det för djäkla "Krondike" ni har hamnat i.mvh arne.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)