Vår i luften!

[counter]

2021-03-01

1/3 Sol och 10+! Torrt och fint på vägarna. Hittar en annons på 6 vinterhjul till husbilen som jag. Tyvärr dubbade men får vi inte åka utomlands fungerar de ju. Har börjat fylla på med grejer från gamla bilen så nu närmar sig första övernattningen.

2/3 Tyvärr är eluttagen 8 mm som idag används för 24 volt i lastbilar. Hade såna adapter som jag kastade för 3 veckor sedan! Shit, de går tydligen inte att få tag på idag eftersom de bara används för 24 V och de vanliga för 12 V för att undvika misstag i lastbilar. Efter ett långt detektivarbete och besök på hemsidor och ett antal butiker har jag troligen fått napp och skall få leverans i morgon.

3/3 Får mina adaptrar men både jag och säljaren blir lite chockade av priset. Borde kosta 30-50 kr. men de kostar 293:-/st! Med min rabatt blir det 702:- för 3 stycken. Det man kan lära sig är att inte kasta något som inte är trasigt! Resten av dagen har det varit skidåkning, tyvärr bara på TV.... 

4/3 Åker till husbilen och kollar att eluttagen fungerar. När jag slår på tändningen för att kolla de främre tar bilen ett litet hopp eftersom stödbenen ändrar höjd. Jag försöker då höja upp dessa. Det fungerar inte eftersom de gått i nödläge och inget fungerar. Ringer runt till säljaren som inget begriper(väntat). Ringer deras verkstad i Linköping som inte heller har någon lösning. Efter ca 10 samtal får jag tag på tillverkaren som frågar om en fjärrkontroll jag inte har men vi hittar en annan lösning så nu funkar det. Är sur på säljaren eftersom vi inte fick någon som helst genomgång av bilen. Han tyckte att det är bara att trycka på alla knappar som finns och se vad som händer!  Köper man grejer för 1,5 mil. borde man få lära sig hur den fungerar. Man får en låda med 5 fjärrkontroller som man inte vet vad de är till!.

5/3 Försöker hur jag skall klura ut hur jag på ett  bra sätt skall få till fastsättning av flaskor och infästning för påfyllning på ett bra sätt.

6/3 Först en massa skidor på TV. Sedan till Norrköping för att titta på soffgrupp som visar sig inte passa oss. Mat på krogen i byn hemma.

7/3 Vasaloppet, skidskytte, och 5-milen på VM! Man kan ju bli trött för mindre. Tar sedan bilen till Motala för att se till båten. Där hade presenningen blåst sönder så vi fick göra nya fästhål och binda fast den. Fy fasen vad kallt! Fingrarna tinade inte på hela vägen hem!

8/3 Försöker komma på hur en del saker i husbilen fungerar. Vissa funktioner fungerar inte utan att andra är påslagna. Tex måste stereon vara på för att tv:n skall fungera. Vet inte varför och inte helt enkelt att komma på. Det finns flera sådana egenheter som jag försöker lösa. 

9/3 Lite jobb på fm och på em försöker jag få parabolen i husbilen att fungera. Funkar kanon men kommer inte på hur man får in svenska kanaler. Får nog ta hjälp för att få det att funka.

10/3 Småjobb igen och sedan konsultation med experter om navigator och parabol. De har ingen lösning så jag försöker själv men trots en massa googlande och även praktiska försök hittar jag ingen lösning. Måste få parabolen att leta upp en annan satellit, men hur?

11/3 Fm-jobb igen och på em kommer snickaren och fixar de sista listerna. Snyggt och prydligt och vi är riktigt nöjda med det han gjort.

 12/3 lite fm-jobb igen innan det blir sedvanlig bastu med tillhörande öl.

13/3 Kollar läget på firman där säljaren har fullt upp. På em blir det båtkoll vilket slutar med att vi klär av presenningarna eftersom den aktre är rejält sönderblåst. Ser ju riktigt vårlikt ut!

14/3 Hämtar husbilen i garaget och ställer den på firman efter att ha gjort en fusktvätt på både den och Margithas bil. Fixar med gasol tuberna som jag nu börjar få som jag vill ha dom. Nu kan jag se mätarna och den automatiska omkopplaren visar rätt tub.

15/3 Lämnar lite till varulven innan jag tar husbilen till Linköping. Först till Classe som är expert på paraboler och han ändrar språk och lite annat i anläggningen. Han vill att jag kommer tillbaka senare för lite justering. Sedan vidare till Forsbergs för att lämna bilen eftersom det är en del reklamationer som skall fixas. Margitha hämtar och på em putsar jag en rostfri list som skall monteras på båtens stäv.

16/3 I dag blir det besök hos Memira eftersom jag tycker att synen blivit sämre. Efter undersökning konstateras att jag ser helt normalt trots att jag ibland måste använda läsglasögon. Det är tydligen så att i vätskan som finns i ögat flyter det omkring vad optikern kallar för glasbitar. De hamnar på olika ställen och ibland stör de seendet. Man märker dom själv när man blundar och då ser ljusare rörelser mot ögonlocket. Det är helt normalt och tilltar med åldern och inget att göra något åt.

17/3 Då har det gått ett år igen. Inget kul att fylla men alternativet är ännu sämre. 

18/3 Lite jobb på fm innan Margitha skjutsar mig till Linköping för att hämta hem husbilen. Jag får vänta medan de byter termostat som är nästan omöjligt eftersom det är otroligt trångt. På vägen hem hittar jag en del som inte blivit åtgärdat så i morgon blir det ett nytt telefonsamtal.

19/3 Försöker montera cykelstället men det är för kallt ute. Kör och försöker få igång värme i bilen vilket lyckas efter ett par telesamtal. Får försöka fixa det inomhus i morgon 

20/3 Monterar cykelstället, mycket mera jobb än jag trodde. 14 hål skall borras och fyllas med skruv. Sedan blir det provtur till Valdemarsvik och krogbesök.

21/3 Åker till Fyrudden och tittar. Där träffar vi på bekanta till Margitha. Vi åker ut och tittar på campingen som är halvfull med husvagnar. Då ringer min bror från ställplatsen där vi stått i natt så vi åker tillbaka dit och hälsar. Då ser vi att ett bakdäck är lufttomt så vi tar oss till en mack där vi pumpar och tar lite vatten eftersom det är slut. Vi kör sedan hemåt via Åtvidaberg. 

22/3 Eftersom vi hörde ett brummande ljud från motorrummet i går som vi inte lyckades stänga av var jag orolig att den inte skulle starta i morse. Inget problem hoppade igång direkt. Först till gummiverkstan för att fixa det däck som nu var tomt igen. Enkelt, förlängningsventilen var för dåligt åtdragen! Därefter till husbilsverkstan i Linköping för att kolla oljudet som uppstår över 90 km/tim. De håller med om att det är ett problem som Lastbilsverkstan får lösa. Vidare till gasolförsäljningen för påfyllning. sedan till min andra verkstad för att hämta en genomföring för att bygga en riktig gaspåfyllning. Sedan slut på dagen.

23/3 Åker till firman för lite jobb och därefter husbilsjobb. Nu skall det byggas en fast påfyllning för gas på bilens utsida. Har köpt en påfyllning för vatten som skall fällas in i väggen och där skall själva gasanslutningen sitta. Har riktig tur så att det går enkelt att konvertera den gamla anslutningen men det är ett jättejobb att bygga in anslutningen i karossen. Det är trångt som h-e och jag får såga och fixa men det blir riktigt bra. men det tog resten av dagen. 

24/3 Fyller vatten och kör systemet så luften försvinner. Försöker få igång kaffemaskinen utan framgång. Lyckas i allafall byta språk i navigatorn så nu kan jag använda den. Nu börjar jag få det mesta att fungera.

25/3 Justerar framdörren på husbilen, inte helt enkelt och tydligen överkurs för husbilsreparatörerna som justerat den så att låset bara användes i första läget! fixar sedan ett glasställ så att det inte skramlar så mycket när man svänger. Efter lunch blev det båtjobb bestående av demontering av täckställning men vi gav snart upp på grund av blåst och kyla.

26/3 Tar det lugnt innan det blir bastudags. Det är ju fredag!

27/3 Försöker springa ivägen på firman på fm. Sedan tar vi bilen till Omberg och Vadstena bara för att komma ut en stund.

28/3 Efter att ha ställt om klockorna tar vi en ny biltur. Den här gången till Söderköping där vi äter lunch innan vi fortsätter till Stegeborg och vidare ut till Tyrislöt. Kallt och blåsigt så det blir inga promenader innan vi åker hemåt.

29/3 Åker till lastbilsreparatören för att få hjälp med ett missljud. Vi plockar sönder transmissionen men både knutkors och stödlager ser ut och känns som nya. Vi plockar ihop innan vi centrerar hjulen och byter olja i bakaxeln. Provkör och ingen större skillnad.

30/3 Tar husbilen mot västkusten och Fiskebäckskil. Först ställer vi oss på parkeringen vid hotellet men där skall de spränga i morgon så det är bättre att fly än illa fäkta. Vi står nu på rampen vid mastkranen på Lyckans slip. I morgon bitti skall vi till Grundsund där båtratten skall få ny hud.

31/3 Kör till Grundsund, riktigt trångt och smalt innan vi hittar Lädermakeriet. På ett par timmar syr de dit nytt skinn på både ekrar och ratt. Därefter kör vi på krokiga vägar norr ut och via färja förbi Lysekil till Basteviksholmarna  där vi är årets första gäst. Häftigt ställe med utsikt över flera farleder.

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)