Dagbok 2015

Bästa höstvädret någonsin?

[counter]

2015-10-01

1/10 Tänkte gå till Jönköping för att bunkra men ångrar mig och seglar i fina vindar till Hjo. Nära till butiken och bra hamn. En fantastisk solnedgång där hela hamnen blir eldröd, jättefint!

2/10 Ska segla norr ut men första timmen är vinden helt galen. Den kommer från alla håll och sjön är ganska grov så seglen bara slår och jag kommer nästan ingenstans. Eftersom det är vågor från söder kommer vinden att komma från SV och visst kommer den, det blir 9-13 m/sek och jag får en häftig seglling i hastigheter på 7-9 knop, i bara t-shirt, i oktober! Häftigt! Stannar vid bryggan i Ombo. Lungt och skönt.

3/10 Tröttnar på ensamheten och seglar mot Motala. I början dålig vind men det avhjälps ju med en deckare. Jag beskär också lite nåt trots mitt ryggskott men får ge upp när vinden och värken ökar. Den lägger sig på slutet så tyvärr måste dieselslukaren användas sista halvtimmen. Får se vad jag hittar på efter ankardrammen!

4/10 Det blev inga påhitt alls! Efter ett par gt och lite mat kom John Blund på besök. Det blev en lång och välbehövlig skönhetssömn.

5/10 Ingen eller lite vind gör att det blir motorgång hela vägen hem. Fixar lite nåt vid bryggan.

7/10 Idag har det varit ett reportage i lokaltidningen om mina irrfärder runt skandinavien. Det satte omedelbart sina spår i hemsidans besöksstatistik. Kul, den är snart uppe i 80000 besök! Nästa vecka hoppas jag hinna lägga ut lite bilder från sommaren. Jag har också fått förfrågningar från Uppsala i norr till Malmö i söder om att visa bildspel så det blir en del resande under vintern. Båten skall också få en rejäl genomgång inför en eventuell försäljning. 

10-11/10 Ni som inte ägt en båt med mycket teak vill jag råda att skaffa en. När ni ägt den några år kommer ni att veta vad underhåll är! Jag har ägnat ett antal timmar åt att beskära nåt som blivit för hög när teaken blivit sliten. Det gör man med ett stämjärn och jag vet inte hur många kilometer som jag skurit. Då lossnar en del av nåten helt varefter man måste fördjupa springan, till det har jag använt en Fejn med en speciell kniv. Därefter fyller man i ny nåtmassa som får torka några dagar innan man börjar om med stämjärnet för att skära bort överflödet. Därefter skall hela däcket slipas så att nåt och teak är helt jämnt. Jag är nu framme vid sista momentet och letar lämplig slipmaskin. Tacka vet jag plastdäck som man bara tvättar av med högtryck!! Men ett bra skött teakdäck är mycket vackrare.... 

13/10 Idag har jag varit på varvet och fått hjälp att byta några slangar vid varmvattenberedaren som börjat läcka och i kväll har jag fått hjälp att lägga ut de utlovade bilderna.  

18/10 Har äntligen fått till det bildspel som många har frågat efter, det består nu av 623 bilder och tar väl cirka 2 timmar att visa. Jag kanske försöker korta ner det lite ytterligare efter att ha gjort första provvisningen.

19/10 jag har varje år gjort en provvisning av bilderna hemma. Vi brukar samlas några stycken och stärka oss med en och annan öl eller motsvarande och när vi tittat färdigt går vi till krogen för att stilla hungern. Det blir så i år också, den 31/10:e, men på annan plats eftersom vi börjar bli många och behöver större bildskärm. Eftersom jag vill veta hur många vi blir går det bra att anmäla sig till mig så får man veta platsen. Mail eller sms går lika bra.

20/10 OBS! Bildvisningen flyttad till den 7/11! 

22/10 Månadens sista segling? Drar iväg i mycket vind, 9-15 m/sek men på låringen, så det känns inte så farligt. Sista halvtimmen får jag en rejäl regnskur, precis lagom för att bli genomblöt när seglen ska revas och ankaret i sjön. Det är lagen om alltings jävlighet som ibland drabbar oss alla. Ankrar i västviken på lilla Röknen efter en fin segling varefter solen visar sig några minuter. Tar en ankardamm och fixar middag samtidigt som jag lyssnar på radion som handlar om våldsdåd där en idiot mördat människor på en skola i Trollhättan. Jag är definitivt inte rasist efter att ha seglat till 25  länder men undrar varför vi har hamnat bland de länder som har hög brottslighet. Jag tror att invandrarverket är för dåliga på att selektera. Hur många sk. ensamstående barn släpper de in som är överåriga? Hur kollar de kriminell belastning? Förstår att det inte är enkelt men såg idag ett exempel på en sk. ensamkommande medellös som har lagt ut sig själv på Facebook med bilder vid svimmingpool i Turkiet med RayBan på näsan men när han kommit hit har han inget pass och behöver glasögon och är betydligt äldre än de 16 år som är gränsen för barn. Det börjar kännas som att vi blir rejält utnyttjade av de som är smartare än vi. De som kommer hit kostar ungefär en miljon/st per år. Jag som betalat skatt här i hela mitt liv kostar knappt 135 tusen före skatt, är det rimligt?

23/10 Vaknar av att det gungar i ankarviken. Vinden har vänt till NV så jag drar upp kroken och tar mig knappt 2 M till bryggan vid Igelbäcken. Efter frukost i sittbrunnen konserverar jag watermakern med isopolypropylenglykol, det är glykol som används i samband med livsmedel. Småfixar lite i solen innan jag seglar till Motala hamn. Årets sista segling? Vi får se.... Den här seglingen har jag varit helt ensam på sjön, intte ens några fiskare!

24/10 Bara 2 månader kvar till julafton! Tar en lång promenad, behöver försöka stärka ryggmuskulaturen. Efter 4 månaders sittande tror jag att musklerna är uttöjda vilket gör att när jag står eller går får jag hemskt ont. Margitha kommer så då blir det en shoppingrunda och mera ont innan vi går på krogen,

25/10 Flyttar båten till Tegelviken där den skall ligga i vinter.

            

Antal kommentarer: 2

2015-10-11 22:05:07 - Vivi

Ja du Sven-Erik, det är många som faller för skönheten men trä skall man ha inomhus. Högtryckstvätt på plastdäck är ingen bra lösning, trycket kan fördärva plasten. Mjuk borste och mycket vatten fungerar utmärkt. Vandrar på Menorca några veckor, det kan man lätt stå ut med.

2015-10-14 00:38:31 - S-E

Mitt däck är 19 år och fortfarande fint, troligen för att jag aldrig borstat på det utan bara sköljt med mycket vatten. Problemet är att träet slits när man går på det vilket inte nåten gör varför man måste skära bort det som sticker upp annars blir det bara värre och värre. Hoppas vandringarna går bra och bryt inga ben!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden