Dagbok 2015

Höst i Sverige.

[counter]

2015-09-01

1/9 Riktig höstdag med regn hemma. Jag har börjat med båtunderhåll och att transportera hem sådant som inte behövs för segling i Sverige. Jag hoppas på bra väder för att nåta om däcket, vilket betyder torka och värme. Har plockat sönder autopiloten som jag renoverade förra året och det visar sig att de nya dreven i planetväxeln är utslitna. Jag skall göra om den lite för att dreven skall centrera bättre vilket bör förlänga livslängden. Originalen höll ju i många år så det skall de nya göra också. Jag har också ca 1000 foton som skall sorteras och en del skall ut på den här sidan, andra skall bli ett bildspel att visa för intresserade. Sidan kommer att uppdateras när något av intresse händer. Planering av nya projekt påbörjade...   

3/9 Reservdelar till autopiloten har anlänt. När man öppnar paketet blir man lätt f-b. Jag har beställt en ny planetväxel som består av en innerdel som det sitter 4 små drev på och utanpå sitter ett större hjul med invändiga kuggar, Vad får man i satsen? De 4 små dreven finns med men det utvändiga hjulet finns inte med utan ett annat liknande som drivremmen drar. Det är väl otroligt att inte ens fabrikanten kan leverera en komplett växel utan mer än hälften av reparationssatsen för 2,900:- går i soporna! Köp inte Raymarine! Dels är det skräp och dessutom dåligt med reservdelar! Dessutom verkar programvarorna komma från stenåldern. Lägger man en rutt och kollar ETA fär man en tid, svänger man sedan 90 gr fattar han inte det utan räknar fortfarande tiden från hastigheten, inte VMG! Det är grejor från 2011!!! 

5/9 För att få tag på drevet till autopiloten måste jag köpa en sats till en pilot som har en drivrem till ratten! Då får jag även de små dreven men i fel material så det är bara att kasta dom också! Av de 2 satserna för många tusen kan jag använda 1/7:e del! Det är både kundvänligt och bra ur miljösynpunkt eller? Vansinnigt! Mycket gnäll idag men jag gillar inte att sprida tusenlappar omkring mig helt i onödan.

14/9 Förra veckan försökte jag nåta om delar av däcket men det blev inte så mycket gjort p.g.a. ryggskott. I helgen seglade vi över till Västergötland för att äta kräftor och till det ingår ju vanligen lite smärtlindring. Hemresan blev stökig med gropig sjö och byig vind och dessutom handstyrning. Idag kom delarna till autopiloten så nu fungerar den tyst och bra. Även den trasiga plottern fanns med men jag har inte provat den.  

21/9 Det blev en omväxlande seglingshelg. I fredags var jag nog ensam på Vättern med som mest 19 m/sek. Det går hyfsat med små segel och rätt riktning. Dessutom går det fort så det obekväma håller inte på så länge. På lördagen var det lite behagligare med flera båtar ute. Söndagens hemfärd, 28 M tog över 10 timmar i kanonväder med väldigt lite vind! Hoppas hinna lägga ut lite bilder från långresan under veckan. 

23/9 Eftersom det utlovas skapligt väder gav jag mig ut på höstsegling igår. Fick en fin segling söder ut men utanför Omberg dog vinden så det fick bli motrgång till Hästholmen. Vaknar till smatter på kapellet men jag tar det lugnt och småfixar och läser lite  Sedan blir det kryss till Gränna och innan det är jag nära att gå på grund utanför Visingsö, sjökortet visar 27 m djupt men det är mindre än 5 m .

25/9 Bara 3 månader till julafton! Väderprognosen sa 5 m S så jag var beredd på en kryss idag igen. Verkligheten var ca 10 eller mer så jag gav upp Jönköpingsbesöket och seglade mot Hjo. Dumt, på eftermiddagen blev det 4-7 mot utlovade 10-15. Väderprognoser borde man ha nytta av, nu blev det tvärtom.

26/9 Ligger kvar i kanonväder och promenerar i den fina staden. På kvällen går jag på restaurang bryggan och äter. Till dessert fick jag vaniljglass med kolasås och knaperstekt smulad bacon, kanongott!

27/9 Seglar hem i kanonväder och bra vindar.  

29/9 Det fina vädret gör att det känns fel att inte segla. Går söder ut igen och i Hästholmen träffar jag på 2 Hägrar, Stefan och Göran. Stefan har fiskat lax som vi grillar, jag har potatis så det blir en god middag. Vi dricker tydligen gott till det att döma av tomglasen nästa morgon.

30/9 Skitsegling i gammal sjö så jag får stötta med motorn ibland. Kommer på kvällen till Sjöbo, Jönköpings fina uthamn nära Habo. Tyvärr helt öde nu trots det fina vädret.   

  

Antal kommentarer: 3

2015-09-01 20:02:05 - Kjell Björk, sm5mgw@hotmail.com

Skall bli intressant att se foton och att läsa

2015-09-02 00:31:40 - Magnus, Magnusw58@gmail.com

Det har varit väldigt kul att följa dig! Imponerande! Lycka till med framtida projekt!

2015-09-03 21:46:04 - S-E

Om kroppen vill och jag hittar en lämplig köpare på Rassyn kommer det att bli riktigt häftiga seglingsberättelser nästa år. Om inte får jag göra något kul med den och det finns sådana utmaningar kvar. Jag är ju så gammal så jag vill helst segla med minst dubbla hastigheten för att hinna med att se det som finns på land. Vatten har jag ju sett en del...
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden