Blir det vinter i år?     [counter]

2018-12-02

2/12 Ingen vinter än vilket märktes igår när vi var i Vimmerby för att se novemberkåsan. Förra året var det otroligt lerigt och skitigt så motorcyklarna fick delvis bäras. I år kunde vi gå i lågskor och deltagarna kunde åka även om det var mycket sten i spåret. Det är tufft att åka nästan 40 mil i mopedfart!

3/12 Idag har jag kört husbilen till verkstaden, förhoppningsvis för sista gången. Eftersom det är 3-dje gången för samma fel får de ingen mer chans utan jag vill ha tillbaka mina pengar med avdrag för det jag kört. Problemet är att det jag i så fall skall skaffa i stället blir ju en bil med höga skatten. För alla vore det bäst om de kan hitta felet. 

7/12 Felsökning pågår. Det är många inblandade i att leta elfel i husbilen. Jag måste säga att säljaren verkligen engagerar sig. Jag får dagligen veta vad de gör och jag bidrar med det jag vet och kan. Vi börjar tro att det är fel på batteriet eftersom spänningen vid en mätning ökat med 0,3 V utan att det blivit laddat! Undrar om det kan bli dålig kontakt mellan celler i ett batteri?

8/12 Det verkar som om jag haft rätt hela tiden. Troligen är det fel på batteriet trots att det är ok vid mätning med belastningsprovare. Får besked efter helgen när de avslutat testet. Om det är ok då har jag bett att de skall montera 2 st AGM-batterier, så stora som möjligt. Då skall jag också beställa innerskärmar fram som sticker ut utanför hjulhuset. Som det är nu skvätter det från framhjulen så sidorna blir skitiga direkt eftersom hjulen sitter långt ut. Skall också beställa gasolflaskor som jag kan fylla på alla LPG-mackar. Finns tillverkade i Belgien till rimliga pengar. Det finns en del att fixa men tanken är att dra söder ut för att b.l.a. se Monte, både det vanliga och Historik. 

10/12 Idag har jag fått nya industribatterier som skall användas till förbrukning i husbilen. Jag har också beställt breda innerskärmar fram och 2 st påfyllningsbara LPG-flaskor som skall monteras fast. Man får inte fylla lösa flaskor själv. Väntar på leverans och kommande arbete.

11/12 Hämtat husbilen och monterat de nya batterierna. Man måste vara försiktig när man monterar något och inte borra i golvet eftersom det ligger slingor till golvvärmen där. Jag fegade och limmade dit stödlister för extrabatteriet. Nu får vi se hur länge strömmen räcker!!!!

12/12 Idag har jag monterat de beställda skärmbreddarna som visade sig vara innerskärmar med en förlängning typ stänkskydd. Jag ringde tillverkaren som lovade att de skall fungera som jag tänkt. Om inte har jag en plan B. Jag har också monterat en ledramp som skruvades i grillen. Det visade sig vara ganska bökigt, den sitter fast med 10 skruv, 10 klips och 2 skruvklips. Ingen risk att tappa den alltså. Eldragning återstår vilket inte ser enkelt ut, det är fruktansvärt trångt i maskinrummet. 

13/12 Aha, det lyser, passar ju bra när det är Lucia! Efter en del letande bland alla kablar har jag hittat rätt. Det gäller att undvika de busskablar som har flera funktioner. En kabel kan ha 5-6 olika funktioner. En ganska liten LED-ramp lyser häftigt mycket. Så mycket att jag tror att reflexer från t.e.x. vägmärken kan bli obehagliga. Eventuellt kan man måla glaset gult. Leverantören av innerskärmarna har hört av sig och erbjudit mig en annan variant gratis! Konstigt, vid telefonkontakt igår var han säker på att de skulle fungera eftersom han levererat över 10,000 st.! Man skall inte tro allt man hör...

15/12 I går anlände de beställda gasflaskorna så det är mycket jobb som väntar. Funderar på om jag kan sälja tillbaka mina kompositflaskor till gasleverantören. Jag måste ju fylla de nya flaskorna efter installation. Måste också hitta någon som har en sån apparat som används när man paketerar med stålband eftersom de måste vara fastsatta så att det krävs verktyg för att demontera dem. I dag skall vi åka till Sommen och äta julbord så det blir första riktiga testet för nya batterierna.

16/12 Lyckat test! Vi har haft värme och normal belysning och hade ändå bra med ström i morse. Tror att vi klarar 2 dygn utan el. nu så nu börjar det fungera. 

17/12 I dag kom de utlovade stänkskydden, lite knöligt att få dom på plats när innerskärmen sitter där men det ser mycket bättre ut. De sticker ut ca 5 cm så nu hoppas jag slippa tvätta lika ofta. Har också fått gastankarna som skall ersätta flaskorna. Blev lite sur när jag såg att de är tillverkade 07/2016 med garanti till 07/2017 och ställde en fråga till leverantören. Svaret var att det tar lång tid att sälja eftersom han måste köpa stora partier.... Nu skall de monteras och fyllas! 

20/12 Tankflaskorna fyllda, kostade 430 :- för 10,3 kg, ungefär dubbelt så många liter. Eftersom det räknas som motorgas har den lägre skatt. Håller på med lite konstruktioner för att kunna fylla på utan att öppna luckan till tankarna. Att öppna och fylla är inte tillåtet på en del ställen utomlands så eftersom jag lägger ner lite jobb är det lika bra att göra det ordentligt. Det blir ett litet hål i gasdörren med ett lock över. Gär det som tänkt blir det riktigt fränt. 

23/12 Första tankflaskan på plats. Har bara monterat den första och den har påfyllning från utsidan. Det blev bra till slut men fy vad jag fick krångla för att hålet i dörren skall passa munstycket som sitter fast på insidan. Det blev också ett skyddslock på utsidan som ser ut som ett eluttag. Nästa flaska monteras när den gamla är slut och är bara att ställa in och ansluta påfyllnadsslangen. Önskar alla läsare en GOD JUL!

31/12 Fixat lite småsaker och beställt en inverter på 5000 W från Kina till stöldpris, 639:-. Hoppas den fungerar och sedan gäller det att vara försiktig, det går åt massor med 12 V för att försörja den. Får passa på att önska alla följare ett GOTT NYTT ÅR! Hoppas få till en sida även nästa år. 

Antal kommentarer: 2

2018-12-26 19:36:49 - Bo & Vivi

God Jul till dig också och Gott Nytt År. Ett förslag: En flaska av varje sort? Hoppas du har en bra TV-skärm, Monte ser man väl bäst på TV.

2018-12-27 00:13:17 - S-E

Hej Hoppas allt är bra! Vitsen med 2 flaskor är att kunna fylla innan någon är helt slut. LPG-gas finns på många mackar utomlands men börjar bli vanligt här också. Den är också billigare eftersom det är fordonsgas. Titta på rally ska man göra live. Resultaten får man ju numera via internet i telefonen och dessutom är det ju bra med lite motion. Ha det!
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)