Höst i år igen!   [counter]

2018-10-01

 1/10 Själv klär jag på mig när det blir kallt men båten har vi klätt av idag. Har också fått den nya generatorn men när jag montrerade den visar det sig att den inte fungerar. Förstår inte varför men den har en extra kabel mot den gamla som jag inte har förstått vad den är till. Får forska lite i morgon.

3/10 Den extra kabeln är en signalgivare till varvräknare. Jag har ingen så jag behöver inte kabeln. Mäter alla kablar för att försöka hitta felet och kommer fram till att det måste vara fel på den nya ganeratorn. Den släpper inte igenom någon signal till laddningslampan och utan den börjar den inte ladda.

4/10 I dag blev det leverans av nya husbilen. Känns väldigt ovant att köra med en mycket mindre hytt men också en mycket större bodel. Den är 2,50 m. bred och redan vid första vägarbetet blev det riktigt trångt, bara några cm på varje sida. Den går mycket tystare och behagligare än den gamla men den drar nästan dubbelt så mycket bränsle. Det beror troligen på att det går tungt när det är nytt men också på ett betydligt större luftmotstånd. Vi får se hur det blir när den är inkörd.  

5/10 Det är mycket som skall monteras och fixas. I dag har jag fyllt vattentanken 3 ggr. Inte helt enkelt att hitta de kranar som skall öppnas för att tömma vattensystemet och måste stängas för att fylla det. En är gömd bakom en låda i köket och en annan bakom en liten lucka i ett underskåp i toaletten. Hur tänker konstruktören när delar av inredningen måste demonteras för att tömma systemet? Det blir premiärtur i helgen. 

8/10 Premiären avklarad! Det märks att det har hänt en del från 2012 till 2018. Framför allt komfortmässigt. Bränsleförbrukningen har sjunkit rejält och nu går det 1,1 - 1,2 l/mil. Skönt med automat men odugligt när man skall upp på nivåklossarna, det ser ut som om man aldrig kört bil tidigare. Vi var i Stockholm i lördags och tittade på Tsunamimonumentet, det är ju fint men förbryllande att man jämför vågornas uppkomst från en jordbävning med att 2 planeter kolliderar. Åkte sedan till Trosa där vi hittade en jättebra restaurang och stannde till måndag fm.

9/10 Lite jobb innan jag åker till båten och monterar den nyaste generatorn. Den förra har vi skickat tillbaka eftersom laddningslampan inte tändes. Den nya fungerar perfekt direkt! Nu skall den få andra drev av egen konstruktion så att remmen aldrig kan slira. Motorn skall också tilläggsisoleras, inte för värmens skull, utan mot ljud. På torsdag skall båten torrsättas.

10/10 Inte mycket har blivit gjort idag. Jag har lyckats tillverka en strömkabel till tv-n i husbilen som tydligen inte finns att köpa. Har fått förstöra en gammal 220-voltenhet och kopplat kablaget till en 12-v stickpropp. Gäller att vara noga med plus och minus! Funkar perfekt.  

11/10 Det kan jäklas! När vi skulle flytta båten till kranen för upptagning och backat ut från båtplatsen slutade plötsligt reglaget till fram-back och gas att fungera! Tur att man inte var på väg in i en hamn full med båtar. Nu hoppade en båtgranne över och jag hade redan ett barnbarn ombord. Jag lyckades genom ett stuvfack få in en arm och lägga i framväxel så att vi sakta tog oss mot kranen. På slutet såg jag att farten var för hög och lyckades få i backen och när hastigheten sjunkit stängde jag av motorn och vrickade med rodret sista biten. När vi sedan lyft båten och konstaterat att den går att få på plats i den gamla vagnen med några centimeter tillgodo ser vi att stöttorna är för korta så vi får ge oss och sjösätta igen. Jag måste tillverka 3 nya längre stöttor. Det är inte enkelt med båtar som går extremt djupt....   

12/10 Vi tar biltransporten och lastar den överblivna vagnen för transport till Torshälla och barnbarnets Maxi 77. Den skall upp i morgon. Väl där fär vi beskedet att de inte kan lasta på vagn uyan bara i vagga. trots att vi i går fick besked att det skulle gå bra. Ok. de har en oanvänd gammal trävagga som han får låna. Mycket arbete i onödan!

13/10 I dag har jag gjort om 3 st stöttor till båtvagnen. När jag kom till hamnen hade de precis slutat lyfta för dagen så jag försöker få det fixat i morgon. 

14/10 Åker till hamnen och fixar lite med båtvagnen men hittar ingen som vill hjälpa mig att lyfta. De håller på med sina egna vilket jag har förståelse för, de skall ju också upp. Jag får fixa det en annan dag och idag bara njutra av det fina vädret. 

16/10 Det händer inte så mycket just nu. Det beror på att det varit ganska mycket jobb ett tag och det inkräktar på fritiden. I går fick jag se att batteriet i husbilen var däligt laddat. Det skall laddas av en extra ditsatt solcell. När jag efter en massa försök att per telefon nå verkstaden äntligen kommer fram får jag först beskedet att de inte har tid att fixa det förrän om 3 veckor. Jag bytte då tonläge och plötsligt fanns det tid på fredag.... Jag började själv att felsöka och och efter 2 min. konstaterade jag att det är regulatorn till cellen som inte fungerar. Efter ytterliggare ett 10-tal försök kommer jag fram till verkstaden igen och de lovar skicka en ny reguator och jag avbokar då fredagsbesöket. Sparar tid och pengar för alla. Det jag konstaterar är att som företag gäller det att se till att telefoner fungerar och att personal svarar. 

17/10 Idag blev det en tur till Västervik för att lämna ett segel på översyn. Det passade eftersom vi hade en skåpbil som vi ville testköra. I kväll har det varit födelsedagskalas, Margithas barnbarn fyller tonåring.

20/10 Bålyft igen. Det visar sig att de förlängda stöttorna blir för ostadiga så det blev att sjösätta igen. Inte kul men under nästa vecka skall jag försöka hitta en smed som kan hjälpa mig att göra nya högre fästen.

27/10 Har haft en smed ute som tittat på vagnen och vi skall fixa den nästa lördag. Kom själv på en lösning och letar just nu efter ledade fötter till byggställning som blir perfekta om man vänder dom upp och ner och sätter dom i stöttorna. Skall också inhandla kraftigare dragstänger för att hålla stöttorna. I dag har jag och några andra gubbar släpat oss ut i skogen för att titta på rallytävling. Kallt och mycket frisk luft, undrar om det är nyttigt? Frusit om alla delar som sticker ut mer än 60 cm från naveln... 

31/10 I går fick jag mina tandade drev och rem till generatorn. Åkte direkt och monterade och provkörde. Jippiii! Fungerar perfekt! Kul när man gör en egen uppfinning som funkar. I dag har jag varit på verkstaden med husbilen eftersom inte värmen fungerade som den ska. Det visade sig vara ett programeringsfel och ganska lätt fixat. Jag har också klagat på att batteriet laddas ur vilket det inte borde när en solcell på 120 watt underhållsladdar. Svaret jag får är att de kollat både strömåtgång och laddning, att det är många som klagar och att huvudbrytaren skall stängas. Jag får ta det med fabriken, det kan inte vara ok om jag har allt avstängt och batteriet blir urladdat på 5-6 dagar trots solcellen. Rekommendationen b

 

 

Antal kommentarer: 2

2018-10-06 07:17:40 - Jan-Eric

Jag hade samma problem när jag bytte generator. Hos mig var problemet minus-kabel. Den gamla generatorn hade ingen minus-kabel utan där fungerade jorden. Den nya är kapslad och skulle ha både plus och minus-kabel.

2018-10-08 18:16:10 - S-E

Min ser ut som den gamla med likadana anslutningar. Det enda som skiljer är att den nya har en extra kabel som är en signalkabel för t.e.x. varvräknare.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)